Півтора місяці війни: злочини проти довкілля
Author: Anzhelika Livitska
Source: Yurydychna Gazeta, 12 April 2022

Страшні наслідки війни росії проти України — це не лише людські та економічні втрати, а й дуже великий негативний вплив на довкілля. Більше того, наразі увесь світ спостерігає за страшною загрозою через ядерний тероризм росії. Але ні світ, ні Україна не збираються здаватися і роблять все можливе, щоб:

• зафіксувати злочини проти довкілля, які вчиняє росія на території України;
  • попередити та мінімізувати наслідки екологічних злочинів;
  • максимально захистити населення України від наслідків екологічних злочинів росії на території України.

За інформацією моніторингу, який проводить Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України (далі — Міністерство), наразі зафіксовані такі екозлочини:

• пошкодження ядерних об’єктів та потенційна загроза радіаційної та ядерної небезпеки;
  • знищення та пошкодження інфраструктурних та промислових об’єктів, які призвели до значних забруднень;
  • поява так званого military waste через активні бойові дії, хімічне забруднення;
  • знищення заповідників та інших спеціально охоронюваних територій;
  • мінування та забруднення водних шляхів.

При цьому воєнний стан не знімає з України обов’язку виконання екологічних вимог за міжнародним законодавством.

Як відбувається фіксація екологічних злочинів в Україні для цілей подальшої компенсації

Для того, щоб зафіксувати екологічне правопорушення дуже швидко та просто, Міністерство розробило чат-бот Saveecobot https://www.saveecobot.com/

Щоб зафіксувати екологічне правопорушення необхідно:

1. Додати в Telegram t.me/SaveEcoBot або Viber chats.viber.com/saveecobot чат-бот SaveEcoBot.
  2. Натиснути кнопку «Повідомити про екозлочин».
  3. Обрати категорію злочину (забруднення водойм, небезпечні військові відходи, промислові аварії, пошкодження радіаційно небезпечних об’єктів, забруднення ґрунтів, пошкодження зелених насаджень тощо).
  4. Визначити локацію (автоматично або вручну).
  5. Зазначити дату та час фіксування злочину.
  6. Додати фото або відео екозлочину.
  7. Додати короткий опис за бажанням.

За результатами інформації від Міністерства, починаючи з 24 лютого 2022 р. внаслідок військових дій з боку росії Україна зазнала такі види втрат:

Пошкодження ядерних об’єктів.Потенційна загроза радіаційної та ядерної небезпеки

Чорнобильська АЕС

31 березня російські окупаційні війська залишили зону відчуження Чорнобильської АЕС. До того вони вчинили пошкодження, які призвели до підвищення радіаційних ризиків та вибухових загроз.

Окупанти викрали автопарк та спеціалізовану техніку ДСП «ЦППРВ» та ДСП «Північна Пуща» — вантажівки, тракторну техніку, спеціальні машини і механізми, пожежні автомобілі, а також запаси палива. У випадку погіршення ситуації на об’єкті це ставить під загрозу забезпечення пожежної та радіаційної безпеки у зоні відчуження.

Крім того, система фізичного захисту комплексу виробництв з дезактивації, транспортування, переробки та захоронення радіоактивних відходів КВ «Вектор» зазнала ряд пошкоджень. На цьому об’єкті повністю розбиті офісні та побутові приміщення.

Окупанти також зробили масштабні укріплення та позиції на території «Рудого лісу», що спричинило вивільнення високорадіоактивного пилу. За результатами моніторингу на місцевості зафіксовано суттєвий рівень підвищення радіації.

Запорізька АЕС

Запорізька АЕС, яка була захоплена російськими військами 4 березня, досі використовується окупантами як військова база. На її території зберігаються важке озброєння та боєприпаси. Основний ризик полягає в тому, що невідомо, як довго українські працівники станції зможуть належним чином виконувати свою роботу. Наразі вони роблять все можливе, щоб станція працювала у штатному режимі.

«Джерело нейтронів»

За інформацією Міністерства, територія Харківського фізико-технічного інституту, де розташована ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів», у березні зазнала численних обстрілів. Роботи з обстеження території, виявлення та знешкодження боєприпасів не ведуться через бойові дії. Об’єкт досі не має електропостачання через пошкодження трансформатора та мереж. У результаті обстрілів зазнали пошкоджень будівля, де безпосередньо знаходиться ядерна установка, лабораторія ізотопів, а також будівлі насосної станції та градирень.

Знищення та пошкодження інфраструктурних та промислових об’єктів, які призвели до значних забруднень

Нижче зведена отримана з відкритих джерел інформація щодо пошкодження інфраструктурних та промислових об’єктів.

Вид пошкодження

24 березня

Російські війська обстріляли нафтобазу в Калинівці Фастівського району Київської області

26 березня

Ракетний обстріл промислових підприємств Львова

27 березня

Ракетний удар по нафтобазі в Луцьку

28 березня

Ракетний удар по нафтобазі біля Рівного

29 березня

Обстріл нафтобази поблизу Старокостянтинова

30 березня

Ракетний удар по нафтобазі у Дніпрі

2 квітня

Через підрив дамби на Оскільському водосховищі у Харківській області річка Сіверський Донець вийшла з берегів. Вода підтопила населені пункти Студенок та Святогірськ. Виникла загроза забруднення річки комунальними стічними водами, органікою та твердими відходами

2 квітня

Ракетний обстріл металургійного комбінату у Маріуполі

4 квітня

В Тернопільській області уламки ворожої крилатої ракети пошкодили 6 резервуарів з мінеральними добривами з аміаком. Відбувся витік хімікатів. У відібраних пробах, перевірених Тернопільським лабораторним центром МОЗ, виявили перевищення рівня аміак ув ґрунті та річці Іква. Населення було попереджене про хімічне забруднення, вилов риби заборонено

5 квітня

У Луганській області росіяни влучили в цистерну з азотною кислотою, відбувся вибух з викидом значної кількості азотної кислоти у повітря. Населення було попереджене про хімічну загрозу

з 5 на 6 квітня

У Дніпропетровській області ракети знищили нафтобазу та 6 резервуарів для паливно-мастильних матеріалів.

Всі вказані дії призводять до забруднення атмосферного повітря, земель і водних ресурсів шкідливими речовинами по всій Україні.

Military waste

По Україні було запущено понад 1400 ракет, також знищено понад 4700 одиниць російської військової техніки різних типів. Все це спричиняє розливи палива, забруднення від знищеної техніки та озброєння. При цьому відбувається забруднення ґрунту і підземних вод хімічними речовинами та важкими металами.

Знищення заповідників та інших спеціально охоронюваних територій

Фактично військові росії ведуть бойові дії на території 900 об’єктів природно-заповідного фонду площею 1,24 млн га, що становить близько третини площі природно-заповідного фонду України.

Існує загроза знищення близько 200 територій Смарагдової мережі площею 2,9 млн га.

5 квітня був знищений приватний зоопарк «Фельдман Екопарк» у Харкові.

Шкода водним ресурсам. Порушення в Чорному та Азовському морях

Під час наступу російських військ, обстрілів і бомбардувань міст та інфраструктури було завдано шкоди системам водопостачання, водовідведення та комунікаціям. Це загрожує запасам прісної води, спричиняє забруднення річок, які є джерелами водопостачання для промислових, комунальних підприємств та окремих домогосподарств.

Пошкоджені очисні споруди КП «Сєвєродонецькводоканал», КП «Лисичанськводоканал», КП «Рубіжанське ВУВКГ», КП «Попаснянський водоканал», КП «Облводоканал». Через це неочищені стічні води з Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Попасної та частини Запоріжжя забруднюють водні ресурси.

Війська росії замінували рекомендовані морські шляхи від Босфору до Одеси. Про використання росією дрейфуючих мін у Чорному морі Україна повідомила на позачерговій сесії Ради та у рамках юридичного комітету ММО Міжнародну морську організацію. Крім того, каналами Міжнародної автоматизованої служби (NAVTEX) про це були поінформовані усі міжнародні партнери України.

За інформацією державних органів України, у перші дні російського вторгнення 5 комерційних суден були уражені російськими ракетами, одне судно затонуло, ще два захоплені та введені в торгові порти Криму («Афіна» і суховантаж «Принцеса Ніколь»). 4 квітня в Маріуполі російські війська обстріляли цивільне торгове суховантажне судно «Азбург» (прапор Dominica, судновласник Malta), що з моменту прибуття перебувало на 16 причалі Маріупольського морського порту.

За наслідками таких дій Україна закликала сторони головних міжнародних екологічних конвенцій призупинити дію останніх щодо країни-агресора та зупинити членство росії у їхніх керівних та дорадчих органах. Міндовкілля України на початку березня надіслало відповідні звернення до ООН.

Підкреслюємо, що з юридичної точки зору зараз дуже важливе фіксування фактів шкоди екології для подальшого використання цих доказів та отримання відповідної компенсації від росії. Так, ці процедури займуть багато часу і сил, проте справедливість і відшкодування обов’язково будуть.

Toggle high contrast
Toggle normal contrast