logo-image
Ukrainian Arbitration Association

You can read the article below in the language of the original.

Українська Арбітражна Асоціація

У 2014 році очікується багато цікавих арбітражних заходів

Наприкінці 2013 року Українська Арбітражна Асоціація (далі - УАА) відсвяткувала перший рік діяльності, протягом якого було започатковано та реалізовано декілька цікавих проектів. Наприклад, створено робочу групу з розроблення проекту закону про внесення змін до низки законодавчих актів України у сфері міжнародного арбітражу та третейського судочинства, а також робочу групу з розвитку арбітражу ad hoc в Україні, проведено першу в Україні літню школу з міжнародного комерційного арбітражу, організовано зустрічі з арбітрами. УАА виступила співорганізатором декількох заходів, зокрема: круглого столу щодо вдосконалення українського законодавства в підтримку арбітражу, неформальної дискусії «Вирішення спорів за кавою»: обговорення питань професійної етики в арбітражі», круглого столу «Третейський розгляд - процесуальні аспекти, практика приведення до виконання рішень третейських судів та міжнародних арбітражів», ІІ Третейського форуму «Третейський розгляд: час для вдосконалення», семінару «Побудова кар'єри у міжнародному арбітражі».

За перший рік діяльності до лав Асоціації приєдналися майже 40 членів, серед яких є арбітражні юристи з України, Росії, Білорусі та країн Європейського Союзу. Варто зазначити, що наприкінці 2013 року в структурі керівництва відбулися зміни: зі складу Правління вийшла Юлія Черних, партер ЮФ «Арбітрейд», новим Генеральним Секретарем був призначений Ярослав Петров, юрист ЮФ «Астерс».

У 2014 році основна діяльність УАА буде сконцентрована на наступних напрямах: освітні заходи, робочі групи, конференції, міжнародна співпраця, наукова діяльність.

На початку січня цього року УАА анонсувала проведення І Всеукраїнського студентського конкурсу письмових робіт з міжнародного комерційного арбітражу, який організовується спільно УАА та Лігою студентів ВГО «Асоціація правників України». Конкурсні роботи приймаються до 15 лютого. Переможці конкурсу отримують стипендії, стажування у провідних міжнародних та українських юридичних фірмах та інші винагороди.

Зважаючи на успіх минулорічного заходу, найближчим часом УАА анонсує проведення II тижневої школи з арбітражу для студентів українських та іноземних юридичних шкіл. В 2014 році цей захід організовується разом із Лігою студентів ВГО «Асоціація правників України». Як і минулого року, заняття будуть проводитись англійською мовою.

Окрім вищезазначених освітніх заходів УАА започатковує проведення вебінарів для практикуючих юристів і студентів. Протягом року планується провести близько чотирьох вебінарів. Перший вебінар відбудеться 17 лютого. Доповідачами будуть відомі російські експерти Володимир Хвалєй, партнер ЮФ Baker & McKenzie CIS, Limited та Олександр Муранов, партнер ЮФ Muranov, Chernyakov & Partners. Пан Хвалєй виступить із темою «10 міфів про міжнародний арбітраж», а пан Муранов - з доповіддю «Сучасні технології і МКА: деякі забавні та інші практичні приклади». Учасники вебінару, якими

можуть бути як члени, так і не члени УАА, матимуть можливість приєднатися до нього зі своїх офісів або з домашніх комп'ютерів.

У рамках діяльності робочих груп члени робочої групи з розроблення проекту закону про внесення змін до низки законодавчих актів України у сфері міжнародного арбітражу та третейського судочинства планують закінчити роботу над законопроектом щодо змін до Цивільного процесуального кодексу, які стосуватимуться здійснення судами функцій контролю та сприяння арбітражним провадженням. Члени робочої групи з розвитку арбітражу ad hoc в Україні після закінчення роботи з Положенням про Комітет з призначення арбітрів УАА працюватимуть над іншими документами, перш за все - Правилами УАА щодо сприяння арбітражу ad hoc.

Також УАА працює над оновленням свого веб-сайту, що має стати сучасним порталом для юристів, які працюють в сфері міжнародного арбітражу. В рамках веб-сайту УАА планує започаткувати online бібліотеки публікацій членів УАА.

У 2014 УАА докладе багато зусиль для налагодження міжнародної співпраці з іноземними арбітражними асоціаціями. Наприкінці 2013 року УАА підписала Меморандум про співпрацюю з Російською Арбітражною Асоціацією. Зараз тривають перемовини щодо налагодження співпраці з грузинськими, шведськими колегами. Міжнародна співпраця з цими організаціями надасть додаткові можливості для членів УАА.

Окрім вищезазначеної діяльності в лютому 2014 року УАА проведе довибори до Правління. Також зараз розглядається питання про проведення УАА в 2014 році міжнародної арбітражної конференції.

Тож ми щиро запрошуємо всіх юристів і студентів, які цікавляться питаннями арбітражу, ставати членами УАА і долучатися до ініціатив Асоціації з розвитку арбітражу в Україні та просування України як місця арбітражу.

Subscribe
Thank you for your application
This site uses cookies to offer you better browsing experience.
READ MORE
Toggle high contrast
Toggle normal contrast
Toggle big fonts
Toggle normal fonts