У Верховній Раді зареєстровано законопроект про спрощення приєднання до електричних мереж об'єктів малого і середнього бізнесу

3 лютого 2021 року у Верховній Раді України був зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж» №5009 («Законопроект»). 16 березня 2021 року Законопроект був включений до порядку денного Верховної Ради. За словами ініціаторів Законопроект, у разі прийняття, скоротить строки приєднання в 2,5 рази. Слід зазначити, що Законопроект застосовується тільки для приєднань потужністю до 1 МВт з метою розвитку малого і середнього бізнесу.

Серед іншого, Законопроект пропонує внесення наступних змін:

Проектна документація

Законопроект вказує, що поняття лінійного об'єкта енергетичної інфраструктури (ЛОЕІ), застосовується в значенні, як закріплено в Законі України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», і визначається наступним чином:

«Лінійний об’єкт енергетичної інфраструктури - комплекс об’єктів енергетичної інфраструктури, включаючи наземні, надземні та підземні об’єкти, пов’язані повітряними та кабельними лініями та призначені для передачі та розподілу електричної енергії, а також будівлі та споруди, площею до 40 м2, в тому числі, але не виключно, електричні підстанції, трансформаторні підстанції, розподільчі пункти та пристрої, споруди опорних конструкцій, допоміжне обладнання, зв’язані з ними єдиним технологічним процесом, які забезпечують безпечну та надійну експлуатацію, виробництво, передачу і розподіл електричної та теплової енергії».

Також, оператор системи розподілу (ОСР) визначається відповідальним за розробку і узгодження проектної документації лінійної частини приєднання електроустановок замовника з потужністю до 1 МВт, відведення земельних ділянок для їх розміщення.

Проект землеустрою

Відносно розробки проектів землеустрою, Законопроект надає можливість розробки проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності в користування для розміщення та експлуатації ЛОЕІ без отримання у органів виконавчої влади або місцевого самоврядування дозволу на його розробку. Крім цього, передбачена можливість будівництва без необхідності відведення в разі, якщо таке будівництво здійснюється відповідно до містобудівної документації.

Відносно скорочення термінів у сфері землеустрою, Законопроект вводить принцип мовчазної згоди при затвердженні відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання їх в користування ОСР для будівництва та експлуатації ЛОЕІ. Законопроект скорочує термін внесення змін до відомостей Державного земельного кадастру до одного дня і врегульовує питання надання відмов у державній реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

Законопроект намагається вирішити питання доступу до геопросторових даних, розширюючи перелік суб'єктів, які зобов'язані оприлюднювати такі дані.

Земельний сервітут

Законопроект пропонує визначити прозору процедуру укладення договору про встановлення земельного сервітуту на земельних ділянках державної та комунальної власності.

Автоматизація процесу

Законопроект пропонує ввести механізм «єдиного вікна» для:

- подання замовниками і розробниками проектної документації на будівництво, реконструкцію та / або технічне переоснащення електричних мереж зовнішнього електропостачання електроустановок замовника (до точки приєднання електроустановок замовника) і проектної документації на будівництво електричних мереж лінійної частини приєднання (далі проектної документації) заяв, запитів, отримання вихідних даних, інформації та відомостей, необхідних для здійснення проектування та виконання будівельно-монтажних робіт;

- узгодження із зацікавленими сторонами, в тому числі органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями проектної документації.

Введення відповідальності державних органів

Законопроект передбачає відповідальність ОСР і оператора системи передачі за неоприлюднення інформації про величину коефіцієнтів завантаження трансформаторних підстанцій основної мережі ОСР і надання необґрунтованої відмови в приєднанні електроустановок замовників до електричних мереж. Форму і розмір відповідальності визначає Регулятор на підставі статті 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» № 2019 VIII від 13 квітня 2017 року. Розмір відповідальності встановлюються від 85 000 гривень до 1 700 000 гривень.

Також, Законопроект передбачає відповідальність посадових осіб органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій за несвоєчасне узгодження або неузгодження проектної документації. Законопроект передбачає, що за такі порушення встановлюється відповідальність, визначена законом.

Скасування ряду вимог

Серед іншого, Законопроект скасовує необхідність в наступному:

• отримання дозволу на порушення елементів благоустрою при проведенні будівельно-монтажних робіт з будівництва ЛОЕІ, замінивши його механізмом повідомлення про початок виконання таких робіт;
  • проведення оцінки впливу на навколишнє середовище при будівництві кабельних ліній;
  • узгодження матеріалів топографо-геодезичних робіт з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування;
  • зміна цільового призначення земельних ділянок лісового фонду, що перебувають у державній або комунальній власності для розміщення на них ЛОЕІ здійснюється без узгодження з Кабінетом Міністрів України.

Законопроект вносить значні позитивні зміни для приєднань з потужністю до 1 МВт з метою розвитку малого та середнього бізнесу, однак деякі положення потребують доопрацювання.

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтеся до партнера Asters Ярослава Петрова і юриста Олени Січковської.

Підписатися
Дякуємо за заявку