What you need to pay attention to when concluding a foreign exchange contract
Author: Anzhelika Livitska
Source: Agro Time, 15 July 2022

Українські компанії, які ведуть зовнішньо-економічну діяльність (ЗЕД), з метою можливого захисту власних інтересів, мають обов’язково укладати ЗЕД-контракти.

Про це The Ukrainian Farmer розповіла радниця Asters Анжеліка Лівіцька.

За її словами, що детальніше сформульовано умови зовнішньоекономічного договору (ЗЕД-контракту), то більше шансів запобігти виникненню надалі спорів. Дуже важливо чітко визначити право, яке застосовуватимуть до відносин за контрактом (на практиці часто застосовують різне право до різних частин контракту).

На що потрібно звернути увагу при укладанні ЗЕД-контракту:

• ціна та загальна вартість контракту;

• кількість і якість товару, пакування й маркування;

• умови й порядок здійснення платежів;

• мови постачання;

• штрафні санкції за порушення умов контракту;

• форс-мажорні обставини;

• порядок урегулювання спорів.

«У європейських країнах допускається оформлення домовленості щодо постачання продукції електронною поштою. Вітчизняне законодавство вимагає дотримання простої письмової форми ЗЕД-контрактів, якщо хоча б одна зі сторін договору є резидентом України», – зауважила Анжеліка Лівіцька.

Що ж до співпраці з міжнародними організаціями, то зазвичай у них є власна стандартна форма контракту, у разі недотримання якої контракт може бути визнано недійсним — відповідно до визначеного арбітражним застереженням порядку. Такими організаціями є Міжнародна організація торгівлі зерном і кормами (GAFTA), Федерація асоціацій торгівлі олійними культурами, насінням та жирами (FOSFA) й ін.

Нагадаємо, компаніям, які займаються ЗЕД, варто укладати письмові договори.

Toggle high contrast
Toggle normal contrast