Роз'яснення щодо процедури розгляду концентрацій в україні в умовах воєнного стану

30 березня 2022 року Антимонопольний комітет України оголосив про надання роз'яснень щодо процедури контролю за концентраціями на період дії воєнного стану. Нижче наводимо основні деталі відповідної публікації АМКУ. Повний текст роз'яснень очікується найближчим часом.

Передумови

Через обмежений доступ до матеріалів та бази даних після переїзду з Києва до Львова, у період дії воєнного стану АМКУ може не мати змоги розглядати заяви про надання дозволу на концентрацію або узгоджені дії, а також надавати дозволи у встановлені законодавством строки. Деякі державні реєстри та бази даних, необхідні для розгляду та аналізу заяв АМКУ, також недоступні або доступні лише частково.

Тимчасовий режим

Режим контролю за концентраціями залишається в силі, але через очікувані затримки з розглядом, дозволи АМКУ не завжди можуть бути надані до здійснення трансакції. Проте АМКУ закликає учасників угод подавати заяви і зазначає, що декілька таких заяв вже було подано дистанційно до нового офісу комітету у Львові. АМКУ прийматиме заяви та розпочне їх розгляд, щойно це стане можливим.

Спрощена форма

У роз'ясненнях АМКУ зменшить вимоги до оформлення заяв, а також передбачить можливість їх подачі в електронному вигляді. Протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану можна буде доповнити заяву документами, що не були доступні на момент подачі.

Штрафні санкції

Хоча роз'яснення не звільняють учасників від штрафів за здійснення трансакції до отримання відповідного дозволу АМКУ через неможливість завершити розгляд у встановлені строки, очікується, що до тих угод, які не мають негативного впливу на конкуренцію в Україні та щодо яких учасники звернулися із заявою заздалегідь, буде застосовано більш поблажливе ставлення. Штрафи АМКУ матимуть скоріше "символічний" характер (не перевищуватимуть 51 тис. грн), оскільки повне звільнення від відповідальності неможливе згідно із законом (хоча ми розуміємо, що закон може бути змінено пізніше, щоб вирішити це питання).

АМКУ налаштований застосовувати найбільш сприятливий підхід до учасників, які належним чином подали заяви, але розгляд яких було відкладено АМКУ. До тих, хто не подав заяву, комітетом будуть застосовані штрафи за загальною процедурою. Максимальні штрафи застосовуватимуться до трансакцій за участю або пов’язаних з учасниками з Росії (наприклад, призначених для обходу санкцій проти Росії, і "псевдо" передачі російського бізнесу номінальним/фіктивним власникам). Крім того, ми розуміємо, що у випадах такого фіктивного виділу та обходу санкцій штрафи можуть застосовуватися не лише до покупців, але й до продавців.

Якщо у вас виникли запитання, звертайтесь, будь ласка, до Олексія Пустовіта або Ігоря Свечкаря.

Підписатися
Дякуємо за заявку