Уряд затвердив порядок державної оцінки медичних технологій

23 грудня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив порядок ("Порядок") проведення державної оцінки медичних технологій ("ОМТ"). Державна ОМТ має забезпечити органи влади України даними та доказовою базою для прийняття інформованих рішень в сфері охорони здоров’я, ефективного використання обмеженого бюджету та раціонального вибору медичних технологій для закупівель.

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Лікарські засоби підлягатимуть державній ОМТ у таких випадках:

1. Включення до (або виключення з) Національного переліку основних лікарських засобів ("Нацперелік");

2. Включення до (або виключення з) номенклатур або інших переліків лікарських засобів для централізованих закупівель за кошти державного бюджету.

Винятки:

• лікарські засоби, включені до номенклатур станом на 24 грудня 2020 року;
  • лікарські засоби, включені до Нацпереліку;
  • закупівлі для подолання надзвичайних ситуацій (таких як епідемії).

3. Укладення та пролонгація договорів керованого доступу ("ДКД");

4. Закупівлі місцевими департаментами з питань охорони здоров’я за регіональними цільовими програмами поза межами Нацпереліку з 1 січня 2022 року;

УПОВНОВАЖЕНІ ОРГАНИ

Уповноважене державне підприємство, яке має бути створене до 1 січня 2022 року. До цього функції з державної ОМТ виконує ДП "Державний експертний центр МОЗ України" ("ДЕЦ").

ПРОЦЕДУРА

ЧАСОВІ РАМКИ

• Порядок починає застосовуватись з (i) 24 грудня 2020 року для лікарських засобів, та (ii) 1 січня 2022 року для інших медичних технологій;
  • 6 місяців виділено МОЗ для розробки та затвердження настанови з державної ОМТ для лікарських засобів;
  • 1 січня 2023 року – дедлайн для проведення державної ОМТ для лікарських засобів, які (i) включені до номенклатур централізованих закупівель, але не включені до Нацпереліку, та (ii) включені до Нацпереліку, але не входять до Базового переліку основних лікарських засобів ВООЗ.

ВИСНОВОК

Ми рекомендуємо фармацевтичним компаніям звернути увагу на ці зміни та розпочати / продовжити підготовку до державної ОМТ своїх лікарських засобів, особливо тих, які в подальшому потенційно можуть бути предметом ДКД або розглядатися до включення в номенклатури державних закупівель.

Для отримання додаткової інформації просимо звертатися до радника Asters Вікторії Подворчанської

Підписатися
Дякуємо за заявку