COVID-19 в Україні: антикризова ініціатива НКЦПФР щодо проведення загальних зборів акціонерних товариств

З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі – Комісія) разом із іншими державними органами та народними депутатами із профільного Комітету Верховної Ради України наразі працює над комплексом антикризових заходів щодо встановлення тимчасового порядку скликання та проведення загальних зборів акціонерів (далі – Збори) у 2020 році. Питання набуває особливої гостроти з огляду на існуючу законодавчу вимогу щодо проведення річних Зборів не пізніше 30 квітня.

Так, Комісія ініціює внесення ряду змін до законодавства щодо діяльності акціонерних товариств (далі – АТ) та пропонує визначити на 2020 рік тимчасові спеціальні вимоги до скликання та проведення Зборів, зокрема:

-        передбачити можливість проведення Зборів дистанційно;

-        подовжити термін проведення річних Зборів до 31 грудня 2020 року;

-        не застосовувати у 2020 році встановлені законодавством терміни оприлюднення річної звітності АТ та передбачити можливість її оприлюднення протягом 5 робочих днів після проведення Зборів в загальному порядку;

-        у випадку завершення строку повноважень членів наглядових рад АТ у 2020 році, передбачити автоматичне продовження повноважень таких членів у повному обсязі до дати проведення Зборів.

Окрім цього, Комісія окремо наголосила, що АТ, у яких заплановано проведення Зборів на період карантину, необхідно врахувати обмеження на проведення масових заходів, запроваджені Кабінетом Міністрів України. Проведення Зборів АТ, які мають кількість учасників Зборів більше ніж 10 осіб з урахуванням головуючого, секретаря та інших робочих органів Зборів, порушуватиме встановлені на період карантину санітарні правила і норми.

Для отримання додаткової інформації та обговорення юридичних питань, що виникають унаслідок поширення коронавірусу, будь ласка, звертайтеся до спеціальної команди експертів Asters з питань COVID-19 за адресою covid19-response@asterslaw.com

Підписатися
Дякуємо за заявку