It is impossible to get used to the horrors of war, but we will have enough strength to build a new strong state
Author: Anzhelika Livytska
Source: Юридична газета Online, 5 November 2022

Юрбізнес у війні: відносини з клієнтами, цінова політика, кадрові зміни, співпраця з іноземними компаніями, релокейт офісів

Бізнесу, зокрема юридичному, був потрібен час, щоб оговтатися від шокуючого ранку 24 лютого. У перші дні повномасштабного вторгнення важливим було зрозуміти, як почуваються колеги та їх рідні, чи у безпеці вони. У непростий час фірма наперед виплатила заробітну плату за два місяці. Ми також трималися разом у чаті та повідомляли про безпечні маршрути виїзду з різних куточків країни, зокрема з окупованих територій, обмінювалися необхідними контактами та просто підтримували один одного. Це було дуже важливим, оскільки всі люди по-різному реагують на стресові ситуації та діють під їх впливом. Для керівництва фірми, окремих практик основним завданням було максимально зберегти та підтримати команду. Згодом були організовані секондменти для найменш завантажених юристів у зарубіжних юридичних фірмах.  Дехто вирішив змінити фокус у професії та піти, наприклад, у корпоративні юристи, викладачі, а хтось вирішив інвестувати час у навчання.

У перші місяці клієнтам було не до юристів, всі чинні проєкти стали на паузу, а про нові навіть не було мови, тому навантаження передбачувано впало. Всі завмерли в очікуванні, що буде далі. У квітні робота почала активно відновлюватись. Вже влітку з'явилась позитивна динаміка. Найбільший потік роботи стосувався питань податків, мобілізації, організації трудових відносин, нерухомості, роботи благодійних фондів та організацій, а також питань антимонопольного права, вирішення спорів, кримінального права. Значний час продовжують займати pro bono-консультації, які надаються органам державної влади.

Asters не релокувала офіс, більшість людей працює віддалено. Не думала, що колись це скажу, але, на щастя, COVID навчив нас це робити ефективно.

Оскільки було зрозуміло, що війна не закінчиться за 72 години, як наївно планувала росія, керівництво фірми ухвалило низку рішень щодо оптимізації витрат, щоб триматися на плаву та підтримувати команду у довгостроковій перспективі. Водночас певний запас міцності з точки зору фінансів дав змогу виділити кошти на підтримку ЗСУ та цивільних, а також  співробітників.

Одним з головних пріоритетів залишається розвиток бізнесу. Канали просування послуг та формати взаємодії з клієнтами майже не змінились.

Чи можемо ми сказати, що ведемо business as usual? Навряд чи. Так, ми пристосувалися до нових реалій, як це було багато разів під час минулих криз, але не звикли до них. Звикнути до жахіть війни неможливо. Сьогодні юрист відповідає на клієнтські імейли з бомбосховищ, проводить онлайн-зустрічі під звуки повітряних тривог, планує offline-зустрічі з урахуванням наявності укриття неподалік. Це складно назвати business as usual, але ми тримаємось та налаштовані дуже позитивно. Вже думаємо, як будемо відбудовувати країну та чим можемо бути корисними як юристи.

Волонтерство, допомога армії, створення фондів, КСВ та pro bono

Від початку війни на сході України Asters допомагала армії та брала участь у волонтерських ініціативах. З перших днів повномасштабного вторгнення команда Asters допомагала клієнтам, колегам та їхнім сім'ям дістатися безпечних місць, облаштуватися, займалася пошуком амуніції для військових, медикаментів, організацією логістики.

Волонтерська робота була систематизована та організована  у 4 групи – допомога армії та ТрО, медицина (пошук, купівля та доставка медичних препаратів і обладнання), гуманітарна допомога, підтримка біженців та внутрішніх переселенців. Усі співробітники добровільно долучалися до роботи однієї чи кількох груп одночасно. Кожен визначав, де його досвід, контакти можуть бути найбільш корисними. Для допомоги за вищезазначеними напрямами партнери фірми виділили 500 тис. євро. Основним фокусом з точки зору витрат стали армія та медицина. Пріоритетом за запитами завжди є передова.

З початку війни Asters здійснила оперативні постачання для потреб ЗСУ та підрозділів ТрО від постачальників з Італії, Угорщини, Туреччини, Великої Британії, Польщі, Литви, Румунії та Німеччини. Колективними зусиллями виконали запити щодо постачання особистого бронезахисту (бронежилети, броньовані пластини), одягу та захисних наколінників, налокітників та іншого подібного захисту, розвантажувачів різних видів, тепловізорів тощо. Частково або повністю були закриті потреби приблизно 20 підрозділів.

За напрямом медицини ми залучили контакти фірми серед фармацевтичних компаній та юридичних фірм за кордоном. Вони допомагали шукати ліки, засоби першої необхідності та навіть деяку побутову техніку для лікарень. На виділені фірмою кошти були придбані кровоспинні препарати для потреб українських військових. Робота у цьому напрямі триває – наразі знайомимо благодійні фонди та організації, які допомагають армії та цивільним, з представниками фармкомпаній, які готові долучитися до їхніх ініціатив.

Окремо слід виділити pro bono-групу – багато юристів Asters зараз допомагають державі у законотворчості, лібералізації законодавства на період дії воєнного стану та післявоєнної відбудови, представництві інтересів держави у міжнародних судах, розробці механізмів відшкодування збитків, розширення санкцій тощо.

Понад 15 років я волонтер – до 2014 року допомагала онкохворим дітям, одиноким матерям у фонді Moms, з 2014 року працюю з пораненими та допомагаю військовим шпиталям і окремим бригадам. Мої підопічні з Київського військового шпиталю – це понад 200 військових, які отримали поранення різної тяжкості та у різні періоди війни. Разом з іншими волонтерами ми забезпечували їх ліками, одягом, предметами гігієни та харчовими продуктами, кріслами колісними та милицями, а також організовували протезування, оформлення необхідних документів, направлення на лікування та реабілітацію за кордон.

Я також чергувала як доглядальниця за важкопораненими, які потребували сторонньої допомоги. З військовими пораненими окрім лікарів працює ціла команда – спеціалісти з акупунктури, психологи, протезисти. Я щаслива бути частиною цієї команди, яка допомагає пораненим повернутися до повноцінного життя.

Практика в юрбізнесі: тенденції, перспективи

Війна вплинула на кількість клієнтської роботи, масштабність проєктів та формат запитів. До 24.02.2022 Asters успішно супроводжувала велику кількість проєктів, зокрема у сферах будівництва, енергетики та природних ресурсів, захисту довкілля та сталого розвитку. Через війну їх було зупинено в частині будівництва. Зараз ми надаємо консультації клієнтам з питань невиконання умов договору через форс-мажорні обставини, розірвання договору або зміни його умов, консервації будівництва тощо.

Додалися питання повної чи часткової релокації, будівництва для ТПО, будівництва об'єктів цивільного захисту, розвитку портової інфраструктури, включаючи так звані сухі порти,  будівництва (прокладання) ліній телекомунікацій, будівництва та реконструкції об'єктів інфраструктури в умовах війни.

До 24.02.2022 в екологічній частині практики домінували питання отримання дозвільних документів, проведення оцінки впливу на довкілля, комунікації з державною екологічною інспекцією у випадку екологічних порушень з боку господарчих суб'єктів. Тепер, відповідаючи актуальним потребам ринку, ми супроводжуємо питання перероблення, сортування та утилізації будівельного сміття, утилізації відходів (включаючи так звані військові відходи), відповідальності за екологічні правопорушення, коректну фіксацію екологічних злочинів, вчинених військами рф. Ми продовжуємо супровід клієнтів під час отримання спеціальних дозволів в екологічній сфері, проведення оцінки впливу на довкілля, стратегічної екологічної оцінки, адже навіть під час війни вимоги екологічного законодавства мають повністю виконуватися.

Наразі склалась унікальна ситуація, коли накладаються війна, реалізація другого етапу будівельної реформи та велика екологічна реформа через адаптацію українського екологічного законодавства до законодавства ЄС. Тому відбуваються численні зміни в законодавстві, як у питаннях будівництва, так і у питаннях екології. Найближчим часом відбудеться відбудова інфраструктури та закладів освіти, житлового сектору. Через численні зміни буде запроваджено нові підходи в питаннях надрокористування та енергоефективності.

Відбудова України здійснюватиметься вже за новими сучасними стандартами. Це точно не буде легко, але я впевнена, що нам вистачить сил і мудрості розбудувати нову сильну державу, незважаючи на всі важкі виклики сьогодення.

Toggle high contrast
Toggle normal contrast