logo-image
Positive impetus for Ukraine. Russia initiates harmonization of its international commercial arbitration laws

You can read the article below in the language of the original.

Позитивний поштовх для України

Ініціатива Росії гармонізувати своє законодавство щодо міжнародного комерційного арбітражу

Арбітражне законодавство більш ніж 60 країн cвіту побудовано на основі Модельного закону про міжнародний комерційний арбітраж (далі – Модельний закон), який був прийнятий у 1985 році Комісією Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (далі – Комісія). Росія та Україна були одними з найперших на пострадянському просторі, хто взяв за основу Модельний закон з метою прийняття національних законів про міжнародний комерційний арбітраж.

Модельний закон виявився дуже ефективним механізмом уніфікації законодавства щодо міжнародного комерційного арбітражу. Незважаючи на це, після 2000 року практикуючі юристи визнали необхідність внесення поправок до Модельного закону з метою запровадження нових тенденцій, які сформувалися у міжнародній арбітражній практиці. Результатом цього стало прийняття змін до Модельного закону у 2006 році. На сьогодні вже 9 країн внесли поправки до національного законодавства на основі змін до Модельного закону. Українські арбітражні юристи позитивно ставляться до змін, внесених до Модельного закону і наполягають на внесенні змін до національного законодавства з питань міжнародного арбітражу, особливо щодо питань, пов’язаних

із застосовуванням засобів забезпечення у рамках арбітражної процедури. На жаль, у Верховній Раді України ще не зареєстровано законопроекту, яким би вносились зміни до Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж» на підставі змін до Модельного закону. Не виключено, що такий законопроект з'явиться, якщо Росія врахує запропоновані зміни до свого національного законодавства щодо міжнародного комерційного арбітражу.

Нещодавно з'явилась інформація, що Міністерство економічного розвитку Російської Федерації розробило проект змін до Федерального Закону «Про міжнародний комерційний арбітраж» (далі – Законопроект). Після ознайомлення зі змінами, запропонованими Законопроектом – не виникає сумніву, що він був розроблений на підставі змін до Модельного закону.

Законопроект закріплює, що: 1) під час інтерпретування іноземного законодавства необхідно застосовувати принципи добропорядності та загальновизнані принципи права; 2) дозволяє укладання арбітражної угоди в різних формах, включаючи шляхом обміну електронними повідомленнями; 3) детально регулює процедуру застосування засобів забезпечення у рамках арбітражної процедури; та 4) надає можливість сторонам домовлятися щодо остаточності арбітражного рішення, тобто без права на оскарження арбітражного рішення в національних судах за місцем арбітражу. Необхідно зазначити, що Законопроект не містить положень щодо визнання та виконання постанов щодо застосування засобів забезпечення, винесених арбітражним трибуналом, як це передбачено змінами до Модельного закону.

Очікується, що Законопроект буде внесений на голосування російського парламенту у лютому 2011 року. Не виникає сумнівів, що за умови прийняття цього Законопроекту це підштовхне українських юристів до лобіювання внесення змін до Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж». Якщо законопроект буде підготовлений – було б бажано, на відміну від російського Законопроекту, включити в нього також положення щодо визнання та виконання постанов стосовно застосування засобів забезпечення, винесених арбітражним трибуналом.

Subscribe
Thank you for your application
This site uses cookies to offer you better browsing experience.
READ MORE
Toggle high contrast
Toggle normal contrast
Toggle big fonts
Toggle normal fonts